Pieczone marchewki – dobre i zdrowe
środa 29 stycznia 2020
Marchewka zawiera odżywcze węglowodany, białko, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo i szereg innych witamin i składników mineralnych. Co zrobić, by nasze dzieci chętnie po nią sięgały – odpowiednio ją przygotować.
Jednym ze sposobów jest upieczenie marchewek w piekarniku.
Składniki
pęczek młodych marchewek
2-3 łyżki miodu
solidny chlust oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie
Marchewki myjemy, dokładnie osuszamy. W dużej misce mieszamy oliwę, miód, cytrynę, kumin i harissę. Przekładamy do niej marchewki i dokładnie obtaczamy je w marynacie. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż marchewki będą rumiane, ale al dente. Podajemy z kuskusem.
Smacznego!
*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek kulinarnych.
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne