Pieczone marchewki – dobre i zdrowe

środa 29 stycznia 2020
  • Można użyć różnych odmian marchewek, wtedy danie jest kolorowe (fot. mat. Pracowni SMAKU)
    Można użyć różnych odmian marchewek, wtedy danie jest kolorowe (fot. mat. Pracowni SMAKU)
Marchewka zawiera odżywcze węglowodany, białko, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo i szereg innych witamin i składników mineralnych. Co zrobić, by nasze dzieci chętnie po nią sięgały – odpowiednio ją przygotować.

Jednym ze sposobów jest upieczenie marchewek w piekarniku.

Składniki

pęczek młodych marchewek
2-3 łyżki miodu
solidny chlust oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Przygotowanie

Marchewki myjemy, dokładnie osuszamy. W dużej misce mieszamy oliwę, miód, cytrynę, kumin i harissę. Przekładamy do niej marchewki i dokładnie obtaczamy je w marynacie. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż marchewki będą rumiane, ale al dente. Podajemy z kuskusem.

Smacznego!

*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek kulinarnych.

Kategoria: Przepisy kulinarne