Kartoflonka dziadka Grzegorza
Rosół, królowa zup, nie spadła z piedestału, jednak drugie miejsce "kartoflonki" w rankingu syna to naprawdę spora pochwała.
Składniki (dla 4 osób)
kości wieprzowe
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
½ seleru
mała cebula lub kawałek pora
5 ziemniaków
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka mąki
1 łyżka śmietany 18-proc.
2 jajka na twardo
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, warzywko
bułkę na grzanki
Przygotowanie
Kości i warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) zalewamy wodą i gotujemy. Następnie dodajemy przyprawy, a gdy warzywa już odrobinę zmiękną - pokrojone w kostkę ziemniaki. Robimy zasmażkę: na patelnię wlewamy odrobinę oleju wraz z łyżką smalcu i łyżeczką mąki, całość mieszamy. Jak mąka się zrumieni – wlewamy zasmażkę do zupy. Na koniec zabielamy zupę śmietaną – aby się nie zważyła „hartujemy ją”: do szklanki wlewamy odrobinę gorącej zupy, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Gdy śmietana połączy się z zupą – wlewamy ją do garnka. Zupę można podać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę jajkami. Aby potrawa była bardziej atrakcjna dla dzieci – można dodać grzanki, najlepiej z bułki (można upiec je w piekarniku lub na patelni z dodatkiem smalcu). Grzanki dodajemy na bieżąco w trakcie jedzenia, nie wsypujemy od razu wszystkich, bo namiękną i nie będą chrupiące.
Smacznego!