Na śniadanie - jaglanka z malinami

środa 26 sierpnia 2020
  • Jaglankę przygotujecie w około 15-20 min (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
    Jaglankę przygotujecie w około 15-20 min (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
Pomysł na śniadanie? Lekkostrawna, sycąca i przede wszystkim zdrowa jaglanka. Kasza wzmacnia naszą odporność, jest bogata w żelazo i witamin z grupy B. Jak ją urozmaicić aby dzieci jadły ją chętnie? Ja wykorzystałam mrożone maliny. Zerknijcie.

Kasza jaglana to bogactwo wartości odżywczych. Dostarcza do naszego organizmu błonnik pokarmowy, potas, magnez, wapń oraz sód. Jedną z zalet jest poprawa koncentracji i zapamiętywania. Dlatego warto wprowadzić ją do swojego menu. My śniadania urozmaicamy jaglanką z owocami.

Składniki (porcja na 4 osoby)

-3/4 szklanki kaszy jaglanej

-2 szklanki mleka

-miód (4 łyżki)

-szklanka mrożonych malin (w sezonie świeże)

Przygotowanie

Kaszę prażymy przez około 10 min (aby nie miała smaku goryczy). Ten krok możecie pominąć. Następnie dobrze ją płuczemy. Używamy do tego drobnego sitka. Płuczemy, aż woda przestanie być mętna. Kaszę dajemy do garnuszka, zalewamy mlekiem. Można dodać łyżkę cukru, ja pomijam ten krok ponieważ sos będzie słodki. Jeżeli chcecie dodać miodu zróbcie to na samym końcu. Kaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach kasza napęcznieje i zrobi się miękka. Jeżeli wolicie rzadszą konsystencję, możecie dolać mleka. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy mrożone maliny. Lekko podgrzewamy, aż maliny będą miękkie. Gotową kaszę , polewamy sosem i owocami.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne