Roladki drobiowe w sosie

piątek 14 sierpnia 2020
  • Roladki w sosie z kluskami śląskimi i buraczkami (fot. mat. SilesiaDzieci.pl)
    Roladki w sosie z kluskami śląskimi i buraczkami (fot. mat. SilesiaDzieci.pl)
W naszym domu dzieci je uwielbiają. To alternatywa dla klasycznej rolady wołowej, której przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Roladki drobiowe świetnie smakują z kluskami śląskimi i buraczkami.

Składniki na kluski (dla 4 osób)

5 sporych ziemniaków

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1 jajko

sól

Składniki na roladki w sosie (dla 4 osób)

3 podwójne piersi z kurczaka

2 ząbki czosnku

odrobina boczku lub szynki

kilka plasterków sera żółtego

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka masła

3 łyżki śmietany 18-proc.

przyprawa typu Warzywko

szczypta słodkiej papryki

1/3 małej cebuli

sól

Do spięcia roladek potrzebne będą wykałaczki lub nici

Przygotowanie roladek

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i tniemy poziomo, tak, żeby powstały cienkie, duże plastry. Ze względu na nieregularny kształt niektóre są oczywiście mniejsze. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, papryką słodką (jeśli ktoś lubi może być ostra), rozgniecionym czosnkiem. Cebulę, boczek i ser kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowany farsz nakładamy do każdej roladki. Uwaga cebuli nie można być za dużo, bo zdominuje smak mięsa. Płaty mięsa z farszem zawijamy i spinamy wykałaczkami lub owijamy nitką, tak, aby farsz podczas smażenia nie wypadł ze środka. Smażymy roladki na złoty kolor, wyjmujemy i przygotowujemy sos. Dolewamy szklankę wody, a drugą napełnioną do połowy wodą łączymy z mąką i śmietaną. Dokładnie wymieszane składniki wlewamy na patelnię. Dodajemy łyżkę masła i przyprawy (np. Warzywko, sól). Do sosu wkładamy roladki i jeszcze przez kilka minut dusimy w sosie (smak sosu będzie lepszy, a roladki będą rozpływać się w ustach).

Przygotowanie klusek

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez prasę i odstawiamy, żeby przestygły. Uwaga! Ziemniaki nie mogą być ani za ciepłe, ani za zimne, wtedy kluski wyjdą gładkie. Najlepiej wychodzi, gdy 3/4 przestrzeni miski zajmują ziemniaki, a 1/4 - mąka. Dodajemy jajko i odrobinę soli. Całość mieszamy i zagniatamy na gładką masę. Jeżeli ciasto się nie klei, można dodać mąki. Z tak przygotowanej masy formujemy kluski. Wkładamy je do gotującej się, osolonej wody i od czasu do czasu mieszamy. Gdy kluski wypłyną i nieco zwiększą swoją objętość - można je wyjmować. Polecam najpierw wyjąć jedną i spróbować, czy na pewno jest już ugotowana.

Roladki i kluski dobrze smakują z buraczkami.

Smacznego!

 

Kategoria: Przepisy kulinarne