Jabłuszka pod kruszonką

wtorek 28 kwietnia 2020
  • Ten smaczny deser przygotujecie w 25 minut (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
    Ten smaczny deser przygotujecie w 25 minut (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
Ten deser z pewnością zasmakuje fanom słodkości. Przygotujecie go w kilka minut bez strachu, że coś nie wyjdzie. Uwaga – kusi zapachem i uzależnia. Możecie użyć również innych owoców lub dołożyć swoje ulubione dodatki.

Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Z podanych składników otrzymacie 6 słodkich foremek. Jabłka możecie mieszać z dowolnymi owocami np. gruszką, suszoną żurawiną.

Składniki:

3 duże jabłka

cukier z wanilią (2 łyżeczki)

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka mąki pszennej (tortowa)

pół szklanki cukru

pół kostki masła

Przygotowanie:

W misce zagniatamy kruszonkę: masło (można je wcześniej wyciągnąć), mąkę i cukier, aż do połączenia się składników. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Do owoców dodajemy cynamon i cukier z wanilią (ilość zależy od słodkości jabłek). Mieszamy i przekładamy do 6 kokilek. Na kawałki jabłek układamy kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Pieczemy około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Jeżeli lubicie bardzo słodkie desery po wyjęciu można dodać kawałki czekolady pokrojonej w kostkę.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne