Jabłuszka pod kruszonką
Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Z podanych składników otrzymacie 6 słodkich foremek. Jabłka możecie mieszać z dowolnymi owocami np. gruszką, suszoną żurawiną.
Składniki:
3 duże jabłka
cukier z wanilią (2 łyżeczki)
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki pszennej (tortowa)
pół szklanki cukru
pół kostki masła
Przygotowanie:
W misce zagniatamy kruszonkę: masło (można je wcześniej wyciągnąć), mąkę i cukier, aż do połączenia się składników. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Do owoców dodajemy cynamon i cukier z wanilią (ilość zależy od słodkości jabłek). Mieszamy i przekładamy do 6 kokilek. Na kawałki jabłek układamy kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Pieczemy około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Jeżeli lubicie bardzo słodkie desery po wyjęciu można dodać kawałki czekolady pokrojonej w kostkę.
Smacznego!