Szybkie placki z gotowanych ziemniaków
Placuszki z ugotowanych ziemniaków to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Można je podawać z sosem pieczarkowym, warzywnym lub kefirem. Wybór należy do Was.
Składniki (dla 4 osobowej rodziny)
Około 500 g ugotowanych ziemniaków
cebula
jajko
szczypiorek
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1 łyżeczka), oregano (1 łyżeczka)
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki (mogą być w mundurkach) gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane, ostudzone przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Cebulę drobno kroimy, szklimy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Delikatnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki (jeżeli jest za mokra dodajemy mąki). Można je również obtoczyć w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu odsączamy je na talerzyku z ręcznikiem papierowym.
Smacznego!