Szybkie placki z gotowanych ziemniaków

środa 4 listopada 2020
  • fot. mat. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
    fot. mat. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
Nie lubicie ścierać ziemniaków na placki? A może zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Te placuszki idealnie się sprawdzą. Można w nich przemycić zioła, podać z sosem pieczarkowym lub warzywnym.

Placuszki z ugotowanych ziemniaków to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Można je podawać z sosem pieczarkowym, warzywnym lub kefirem. Wybór należy do Was.

Składniki (dla 4 osobowej rodziny)

Około 500 g ugotowanych ziemniaków

cebula

jajko

szczypiorek

2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki pszennej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1 łyżeczka), oregano (1 łyżeczka)

olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki (mogą być w mundurkach) gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane, ostudzone przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Cebulę drobno kroimy, szklimy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Delikatnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki (jeżeli jest za mokra dodajemy mąki). Można je również obtoczyć w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu odsączamy je na talerzyku z ręcznikiem papierowym.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne