Beza Pavlova - pyszny deser dla rodzinki
Składniki na bezę:
8 białek jaja
szklanka cukru
łyżezka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki na krem:
250 ml serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30 proc.
łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
dowolne owoce - mogą być świeże lub z puszki
Przygotowanie
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Następnie ubijamy białka razem ze szczyptą soli na sztywną masę, dodajemy stopniowo cukier (cały czas miksując), a na koniec przesianą przez sitko mąkę. Tak przygotowaną masę wykładamy na blasze, na papierze pergaminowym i formujemy kółko, a następnie zbieramy do góry szpatułką boki tej masy, by nam powstała forma tortu. W przypadku tego wypieku nie należy się przejmować za bardzo kształtem - cały jego urok w tym, że jest nieregularny i popękany (po upieczeniu). Wkładamy blachę z masą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra/dół), ale zaraz potem zmniejszamy do 150. Czas pieczenia to ok. 1,5 godziny. Po tym czasie można zmniejszyć o 20 stopni temperaturę i jeszcze 15 minut piec bezę. Następnie należy wyłączyć piekarnik i jeszcze przez godzinę go nie otwierać, żeby beza "doszła". Krem robi się bardzo prosto. Najpierw na wysokich obrotach ubijamy śmietanę 30 proc. Potem zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy zmieszany z cukrem serek mascarpone. Gdy masa będzie jednolita możemy wykłądać ją na wystudzoną bezę, a następnie udekorować dowolnymi owocami. U mnie były borówki, kiwi i maliny.
Smacznego!