Beza Pavlova - pyszny deser dla rodzinki

piątek 20 listopada 2020
  • fot. mat. SilesiaDzieci.pl
    fot. mat. SilesiaDzieci.pl
Beza Pavlova zawsze wydawała mi się pięknie wyglądającym, smacznym, ale trudnym do wykonania deserem. Tymczasem okazało się, że nie można w nim niczego zepsuć. A smak jest zniewalający. Moja rodzinka była zachwycona.

Składniki na bezę:

8 białek jaja

szklanka cukru

łyżezka soku z cytryny

łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Składniki na krem:

250 ml serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30 proc.

łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

dowolne owoce - mogą być świeże lub z puszki

Przygotowanie

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Następnie ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną masę, dodajemy stopniowo cukier (cały czas miksując), a na koniec przesianą przez sitko mąkę. Tak przygotowaną masę wykładamy na blasze, na papierze pergaminowym i formujemy kółko, a następnie zbieramy do góry szpatułką boki tej masy, by nam powstała forma tortu. W przypadku tego wypieku nie należy się przejmować za bardzo kształtem - to cały urok tego tortu, że jest nieregularny i popękany (po upieczeniu). Wkładamy blachę z masą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra/dół), ale zaraz potem zmniejszamy do 150. Czas pieczenia to ok. 1,5 godziny. Po tym czasie można zmniejszyć o 20 stopni temperaturę i jeszcze 15 minut piec bezę. Następnie należy wyłączyć piekarnik i jeszcze przez godzinę go nie otwierać, żeby beza "doszła". Krem robi się bardzo prosto. Najpierw na wysokich obrotach ubijamy śmietanę 30 proc. Potem zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy zmieszany z cukrem serek mascarpone. Gdy masa będzie jednolita możemy wykłądać ją na wystudzoną bezę, a następnie udekorować dowolnymi owocami. U mnie były borówki, kiwi i maliny.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne