Klasyczne kurcze pieczone z warzywami
Składniki (dla 4 osób)
4 udka z kurczaka
olej
3 ząbki czosnku
papryka słodka
bazylia
oregano
sól
pieprz
odrobina ziarenek smaku
mrożone warzywa na patelnię
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy marynatę: do szklanki wypełnionej w połowie olejem dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ząbki czosnku i szczyptę ziarenek smaku, całość mieszamy i wylewamy na udka. Dobrze, gdy mięso poleży w takiej marynacie przynajmniej 20 min. Po tym czasie wkładamy udka do żaroodpornego naczynia i pieczemy je (bez przykrycia) w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut. Co 15 minut warto "podlać mięso" czyli polać je wytopionym tłuszczem, wtedy udka będą soczyste. Warzywa przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Jeśli nie ma w nich gotowych przypraw - dodajemy swoje. Ja dodałam bazylię, oregano, sól, pieprz i słodką paprykę. Po wyłożeniu warzyw na talerz, dobrze jest posypać wierzch tartym żółtym serem. Takie podanie zwiększa szansę na to, że warzywa zostaną skonsumowane przez nasze pociechy. :)
Smacznego!