Klasyczne kurcze pieczone z warzywami

czwartek 10 grudnia 2020
  • fot. mat. SilesiaDzieci.pl
    fot. mat. SilesiaDzieci.pl
Czasem klasyczne dania są najlepsze. Szczególnie, gdy robią się praktycznie same. Tak jest z udkami kurczaka pieczonymi w piekarniku. Do tego proponuję warzywa z patelni oprószone żółtym serem, bo w takim wydaniu najbardziej smakują dzieciom.

Składniki (dla 4 osób)

4 udka z kurczaka

olej

3 ząbki czosnku

papryka słodka

bazylia

oregano

sól

pieprz

odrobina ziarenek smaku

mrożone warzywa na patelnię

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy marynatę: do szklanki wypełnionej w połowie olejem dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ząbki czosnku i szczyptę ziarenek smaku, całość mieszamy i wylewamy na udka. Dobrze, gdy mięso poleży w takiej marynacie przynajmniej 20 min. Po tym czasie wkładamy udka do żaroodpornego naczynia i pieczemy je (bez przykrycia) w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut. Co 15 minut warto "podlać mięso" czyli polać je wytopionym tłuszczem, wtedy udka będą soczyste. Warzywa przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Jeśli nie ma w nich gotowych przypraw - dodajemy swoje. Ja dodałam bazylię, oregano, sól, pieprz i słodką paprykę. Po wyłożeniu warzyw na talerz, dobrze jest posypać wierzch tartym żółtym serem. Takie podanie zwiększa szansę na to, że warzywa zostaną skonsumowane przez nasze pociechy. :)

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne