Kruche ciasteczka z nadzieniem
poniedziałek 21 grudnia 2020
Szukacie inspiracji na świąteczne wypieki? Mamy dla Was przepis na kruche, maślane i pyszne ciasteczka. Można je przełożyć dowolnym nadzieniem: domowym dżemem, kajmakiem czy też czekoladą.
Składniki
250 g mąki
150 g masła (zimnego)
110 g cukru pudru
1 jajko
świeżo otarta skórka z pomarańczy
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Do mąki dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść (można zmiksować robotem kuchennym). Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kiedy ciasto już się schłodzi, wałkujemy je na grubość 2-3 mm (podsypujmy mąką). Wycinamy dowolne kształty (my zrobiliśmy „okienka”, aby było widać nadzienie). Ciasteczka pieczemy w 180°C, przez około 10 minut (aż do zezłocenia). Po wyciągnięciu studzimy. Przekładamy ulubioną masą np. dżemem truskawkowym, kajmakiem lub rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Kategoria: Przepisy kulinarne