Kruche ciasteczka z nadzieniem

poniedziałek 21 grudnia 2020
  • fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
    fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
Szukacie inspiracji na świąteczne wypieki? Mamy dla Was przepis na kruche, maślane i pyszne ciasteczka. Można je przełożyć dowolnym nadzieniem: domowym dżemem, kajmakiem czy też czekoladą.

Składniki

250 g mąki

150 g masła (zimnego)

110 g cukru pudru

1 jajko

świeżo otarta skórka z pomarańczy

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania

Do mąki dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść (można zmiksować robotem kuchennym). Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kiedy ciasto już się schłodzi, wałkujemy je na grubość 2-3 mm (podsypujmy mąką). Wycinamy dowolne kształty (my zrobiliśmy „okienka”, aby było widać nadzienie). Ciasteczka pieczemy w 180°C, przez około 10 minut (aż do zezłocenia). Po wyciągnięciu studzimy. Przekładamy ulubioną masą np. dżemem truskawkowym, kajmakiem lub rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

 

Kategoria: Przepisy kulinarne