Ziołowy rwany chlebek
Tym razem na ciepłą kolację, dzieci wybrały rwany chlebek. Jeżeli macie swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe możecie go wykorzystać. Mleko można zastąpić wodą. Jako dodatek użyliśmy masła z czosnkiem i ziołami. Ciasto wyrabiamy wcześniej, tak aby zdążyło wyrosnąć.
Składniki na ciasto:
40 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
600 g mąki pszennej (około 5 szklanek)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na masełko:
1/2 kostki masła
3 ząbki czosnku
świeża pietruszka, koperek (około 6 łyżek)
suszone zioła: bazylia (1 łyżka)
1 łyżeczka soli
Przygotowania zaczynamy od zaczynu: drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, wodą, łyżką mąki i cukrem. Pozostawiamy, aż zacznie rosnąć (pojawi się piana). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ja używam robota kuchennego z hakiem, ale śmiało można zagnieść je ręcznie. Naczynie z gotowym ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (około 1 godz.). W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do masła dodajemy posiekane zioła, czosnek (przeciśnięty przez praskę), suszone zioła i sól. Całość miksujemy blenderem. Dobór składników zależy od Waszych upodobań. Zamiast masła można wykorzystać pesto z pietruszki, bazylii czy papryki. Ciasto dzielimy na trzy kule. Każdą wałkujemy na cienki placek, smarujemy masłem i tniemy w pasy (szerokości około 5-7 cm). Każdy pasek ciasta składamy, na mniejsze kawałki (w harmonijkę) nadzieniem do środka. Tak zawinięte kwadraty układamy obok siebie w tortownicy lub w keksówce. Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Chleb pieczemy około 30-40 min. w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).
Smacznego!