Babeczki śmietanowe

piątek 28 lutego 2014
  • Babeczki można dowolnie przystroić (fot. materiały Cynamonu)
    Babeczki można dowolnie przystroić (fot. materiały Cynamonu)
Ciasteczka, babeczki, drożdżówki, to coś, co łasuchy lubią najbardziej. Trudno się dziwić, bo smakują wyjątkowo, zwłaszcza, gdy dzieci przygotują je własnoręcznie. Może wasze pociechy będą miały ochotę się z nimi zmierzyć. Przepis jest całkiem prosty.

Składniki na ok. 10 sztuk:

0,2 kg mąki pszennej,

70 g cukru pudru,

100 g masła,

1 żółtko,

40 g śmietany.

Nadzienie: budyń, galaretka, owoce

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki, zarobić. Krótko wyrabiać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować, wylepić nim foremki, piec w temp. 200 stopni na złoty kolor. Schłodzone babeczki wyjąć z foremki i nadziewać wcześniej przygotowanym budyniem, kosteczkami galaretki, cząstkami owoców. 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania. Babeczki zostały wykonane przez dzieci na warsztatach kulinarnych.

Kategoria: Przepisy kulinarne