Placki ziemniaczane z wątróbką w sosie

środa 19 stycznia 2022
  • fot. mat. SilesiaDzieci.pl
    fot. mat. SilesiaDzieci.pl
Ten sposób podania wątróbki przypadnie do gustu nawet oponentom podrobów. Złociste placki ziemniaczane polane sosem z wątróbką, oprószone potartym serem, podawane z ogórkiem kiszonym – to naprawdę smaczne połączenie.

Składniki (dla 4 osób)

300 g wątróbki drobiowej
1 cebula
6 dużych ziemniaków
1 łyżka śmietany 18-proc.
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
3 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Wątróbkę koimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy pokrojoną w talarki większą część cebuli, ziele angielskie i listek laurowy. Smażymy około 10 min, na koniec solimy, dodajemy odrobinę wody i jeszcze chwilę dusimy. Ze względu na to, że dzieci zwykle nie przepadają za cebulą, polecam wyciągnąć na łyżce cedzakowej wątróbki razem z cebulą, zagęścić sos mąką pszenną, dodać zahartowaną śmietanę i z powrotem wrzucić do sosu wątróbkę - już bez cebuli. Można też cebulę zblendować z sosem.

Placki przygotowujemy tradycyjnie. Trzemy ziemniaki (świetnie wychodzą potarte na grubych oczkach) i pozostałą część cebuli, dodajemy 2 łyżki mąki, jajko, sól, pieprz do smaku. Całość mieszamy i smażymy na oleju do zrumienienia.

Placki polewamy przygotowany sosem, dodajemy na górę odrobinę potartego, żółtego sera i natkę pietruszki, obok kładziemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Smacznego!  

Kategoria: Przepisy kulinarne