Pomysły na pożywne i smaczne śniadania

poniedziałek 15 listopada 2021

Jaglanka z owocami

Jest lekkostrawna, sycąca i wzmacnia odporność. Co zrobić, aby dzieciaki ją chętnie jadły? Warto ją urozmaicić owocami np. malinami, jabłkami. Możemy też wykorzystać mrożone owoce. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, aż woda przestanie być mętna. Dodajemy ją do garnuszka, zalewamy mlekiem, gotujemy, co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach napęcznieje i zrobi się miękka. Jeżeli wolicie rzadszą konsystencję, możecie dolać mleka. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy mrożone maliny. Lekko podgrzewamy, aż będą miękkie. Gotową kaszę polewamy sosem i owocami.

Strony

Kategoria: Przepisy kulinarne

Zobacz także