Pomysły na pożywne i smaczne śniadania
Domowa kokosowa granola
W gotowych granolach aż roi się od cukru i innych niezdrowych składników. Warto przygotować ją samodzielnie z wysokiej jakości produktów. Potrzebne będą: 3 szklanki płatków orkiszowych, szklanka wiórków kokosowych, pół szklanki nasion chia, garść ulubionych orzechów, łyżka oleju kokosowego, łyżka syropu klonowego lub miodu. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 min w temp. 180 stopni Celsjusza, co jakiś czas mieszając. Na koniec można dorzucić ulubione owoce lub czekoladę. Warto przygotować więcej granoli, włożyć do słoka i przechowywać w chłodnym miejscu, tak by następnym razem, gdy przyjdzie nam na nie ochota, mieć je już gotowe i tylko zalać jogurtem lub mlekiem.
Strony
|