miód

Swoje święto w Polsce obchodzą 8 sierpnia. Dzięki nim możemy się cieszyć ulubionymi owocami i warzywami. Dlatego warto przyjrzeć im się z bliska – na zajęciach w Miejskim Ogrodzie Botanicznym będzie ku temu okazja. Nie zabraknie ciekawych warsztatów.

Kiedy: 
  • 8 sierpnia 2019
Gdzie: Zabrze
Zannim sięgniemy po pigułki, warto pomyśleć o naturalnych środkach wspomagających odporność i leczniczych (fot. pixabay)

Sezon jesienno-zimowy dla większości rodziców kojarzy się z czasem niekończących się przeziębień i grypy. W reklamach firmy prześcigają się w wypromowaniu coraz to nowszych medykamentów, które mają za zadanie coraz lepiej zapobiegać chorobom. Istnieją jednak  metody prostsze i tańsze, które dzięki wzmocnieniu systemu odpornościowego efektywnie chronią nasz organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

Odporność na wagę złota. Co jeść, by być zdrowym

Sezon jesienno-zimowy dla większości rodziców kojarzy się z czasem niekończących się przeziębień i grypy. W reklamach firmy prześcigają się w wypromowaniu coraz to nowszych medykamentów, które mają za zadanie coraz lepiej zapobiegać chorobom. Istnieją jednak metody prostsze i tańsze, które dzięki wzmocnieniu systemu odpornościowego efektywnie chronią nasz organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

Wprowadzanie nadmiernej ilości cukru do diety dziecka może mieć fatalne skutki (fot. pixabay)


Czy cukier jest potrzebny w diecie dziecka? Co mają ze sobą wspólnego miód i jad kiełbasiany? Czy są zdrowe zamienniki cukru? Na te pytania odpowiada nasz specjalista - Iwona Zieleń-Zynek, dietetyk kliniczny.

Dziecko bez lizaka, cukierka czy loda będzie miało nieszczęśliwe dzieciństwo – często takie opinie funkcjonują wśród rodziców i dziadków. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale musimy mieć świadomość, jakie  konsekwencje niesie wprowadzanie nadmiernej ilości cukru do diety małego człowieka.

Nie osładzajmy życia dziecku – kilka prawd o cukrze

Czy cukier jest potrzebny w diecie dziecka? Co mają ze sobą wspólnego miód i jad kiełbasiany? Czy są zdrowe zamienniki cukru? Na te pytania odpowiada nasz specjalista - Iwona Zieleń-Zynek, dietetyk kliniczny.