Na tych warsztatach dzieciaki będą miały okazję stworzyć słodki upominek dla ukochanej osoby. Nie tylko ozdobią serduszka, ale także poznają tradycję wytwarzania pierników oraz zobaczą najstarsze formy piernikarskie.
- 15 lutego 2020
Święta coraz bliżej, a Wy nie zdążyliście jeszcze upiec pierników? Nic nie szkodzi. Mamy przepis na pierniczki, które nie potrzebują czasu, aby zmięknąć. Ich ozdabianie to świetna zabawa dla najmłodszych. Będą również piękną ekoozdobą na choinkę.
Na tych warsztatach dzieciaki będą miały okazję stworzyć słodki upominek dla ukochanej osoby. Nie tylko ozdobią serduszka, ale także poznają tradycję wytwarzania pierników oraz zobaczą najstarsze formy piernikarskie.
Chcecie poczuć się jak zawodowi piernikarze i własnoręcznie przygotować ozdobny piernik, a potem wręczyć go ukochanej osobie? Będzie ku temu okazja 16 lutego w Kolejkowie. Warsztaty poprowadzą twórcy miasta z piernika!
Nieodłącznym elementem świąt są pierniki. Ich wykonanie nie jest trudne, a wycinanie kształtów: gwiazdek czy serduszek i lukrowanie, sprawia ogromną frajdę najmłodszym domownikom.
Cudny i zniewalający aromat świątecznych pierników, słodki zapach czekolady, doprawione pachnącymi świerkami. Wszystko skąpane w migoczących światełkach tańczących w rytm bożonarodzeniowych piosenek. Taka bajkowa kraina czeka na Was w Kolejkowie.
Jak co roku RMF FM rozdaje tysiące świątecznych drzewek. Akcja rozpocznie się w Katowicach, gdzie atmosferę rozgrzeje Natalia Szroeder. Na miejscu oprócz pachnących choinek znajdziecie wiele atrakcji dla dzieciaków.
W ubiegłym roku było „walcowanie piernika”, w tym przyszedł czas na jego „cynkowanie” – Muzeum Hutnictwa Cynku w Katowicach zaprasza na 2. edycję warsztatów świątecznych, podczas których powstaną wyjątkowe smakołyki i ozdoby świąteczne.
Warsztaty dla rodzin z pieczenia i dekoracji pierników, budowa wielkiej piernikowej chaty, a oprócz tego sportowe niespodzianki – takie piernikowe szaleństwo czeka na wszystkich chętnych już 1 grudnia.
Czym byłyby święta bez pachnących cynamonem i goździkami pierników. Trzeba je przygotować już teraz, żeby były smaczne na Boże Narodzenie. Będzie ku temu okazja na warsztatach organizowanych w Centrum Kulinarnym.
Tradycja wypiekania i dekorowania ciasteczek przed świętami praktykowana jest w wielu domach, ale tym razem dzieci wspólnie z animatorami stworzą prawdziwe arcydzieła, które zabiorą do domów.
Co ma wspólnego zabytkowa walcarka ze świętami Bożego Narodzenia? Tego dowiedzą się uczestnicy warsztatów pt. „Walcowanie piernika”, którzy 10 grudnia wybiorą się do Muzeum Hutnictwa Cynku WALCOWNIA.
Od kilku tygodni wolontariusze i podopieczni Domu Aniołów Stróżów wypiekają pierniki, których sprzedaż wspomoże działalność dziecięcych i młodzieżowych świetlic terapeutycznych oraz klubów w Katowicach Załężu i Chorzowie Batorym.
Mikołaj odwiedzi również katowicki sklep Ikea. Kiedy rodzice będą robili zakupy, święty będzie bawił się z dziećmi.