W naszym domu dzieci je uwielbiają. To alternatywa dla klasycznej rolady wołowej, której przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Roladki drobiowe świetnie smakują z kluskami śląskimi i buraczkami.
przepisy
Uwielbiam truskawki. Wiele razy próbowałam zrobić dobre ciasto z truskawkami i galaretką. Niestety często biszkopt wychodził za suchy, a bita śmietana za rzadka. Dopiero przepis pewnej doświadczonej gospodyni z Tychów spowodował, że ciasto wyszło idealnie.
Czasem klasyczne dania są najlepsze. Szczególnie, gdy robią się praktycznie same. Tak jest z udkami kurczaka pieczonymi w piekarniku. Do tego proponuję warzywa z patelni oprószone żółtym serem, bo w takim wydaniu najbardziej smakują dzieciom.
Święta coraz bliżej, a Wy nie zdążyliście jeszcze upiec pierników? Nic nie szkodzi. Mamy przepis na pierniczki, które nie potrzebują czasu, aby zmięknąć. Ich ozdabianie to świetna zabawa dla najmłodszych. Będą również piękną ekoozdobą na choinkę.
Te pyszne, maślane ciasteczka przepisu mojej babci, były z nami w święta od kiedy pamiętam. Będąc małą dziewczynką siadałam z babcią i mamą przy dużym, kuchennym stole i wspólnie je dekorowałyśmy. Moja mama była w tym mistrzynią. Dziś ciasteczka robię z moimi dziećmi. Staramy się, aby były one choć w połowie tak pyszne i śliczne, jak kiedyś.
Ta forma podania śledzia jest oryginalna i naprawdę smaczna. Sałatkę można podać na kolację, ale i na obiad - w składzie są m.in. ziemniaki, buraki, ser i jajka. Wykonanie jest proste, choć z uwagi na liczbę składników - trochę trwa.
Pomysł na smaczną i prostą przekąskę? Podpowiadamy - jabłka w cieście naleśnikowym. Przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu, a efekt na talerzu będzie bardzo smaczny.
Tradycyjne łemkowskie placki z kiszonej kapusty to dla wielu całkiem nowe smaki. Warto wykorzystać tę propozycję w połączeniu z jogurtowym sosem czosnkowym.
Chłodniki to idealne zupy na cieplejsze dni. Chłodnik z botwinki, oprócz walorów zdrowotnych i smakowych, ma również niebywale „smaczny” kolor – na pewno mali smakosze skuszą się na taki specjał.
Moją dzisiejszą propozycją na szybką, smaczną i zdrową przekąskę jest chrupiąca sałatka z kalafiora. Uwaga, kalafiora surowego, nie gotowanego. Na pewno i Wam przypadnie do gustu.
Jest zdrowy, prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Mowa o kisielu owocowym – rozgrzewającym deserze z mnóstwem witamin. Dlaczego jest lepszy niż ten z torebki? Nie zawiera sztucznych barwników, aromatów i dużej ilości cukru.
Ten specjał prosto ze słonecznej Italii zasmakuje każdemu wielbicielowi pizzy. Dzielimy się z wami sprawdzonym przepisem na klasyczne śródziemnomorski nadzienie, które w łatwy sposób można dowolnie modyfikować.
Lubicie sernik? Prawdopodobnie tak, ale czy jedliście kiedyś taki z bazylią? Dostarcza niepowtarzalnych wrażeń smakowych, zwłaszcza, gdy jest złamany słodyczą i kwaśnym smakiem cytryny.
Strony
|