Święto ziemniaka w skansenie

wtorek 10 września 2024
  • Uczestnicy "Dnia Kartofla" wezmą udział w zbieraniu ziemniaków (fot. archiwum zdjęć FB Muzeum "Górnosląski Park Etnograficzny w Chorzowie"
    Uczestnicy "Dnia Kartofla" wezmą udział w zbieraniu ziemniaków (fot. archiwum zdjęć FB Muzeum "Górnosląski Park Etnograficzny w Chorzowie")
  • Będzie można również ubić kapustę (fot. archiwum zdjęć FB Muzeum "Górnosląski Park Etnograficzny w Chorzowie")
    Będzie można również ubić kapustę (fot. archiwum zdjęć FB Muzeum "Górnosląski Park Etnograficzny w Chorzowie")
  • To również różnorodne dania z ziemniaków (fot. archiwum zdjęć FB Muzeum "Górnosląski Park Etnograficzny w Chorzowie")
    To również różnorodne dania z ziemniaków (fot. archiwum zdjęć FB Muzeum "Górnosląski Park Etnograficzny w Chorzowie")
Kiedy: 
  • niedziela 22 września 2024
Gdzie: Chorzów
„Dzień Kartofla” to wyjątkowa okazja do zapoznania się z dawnymi obyczajami, spróbowania regionalnych przysmaków i świetna zabawa. Będziecie mogli ukopać ziemniaki kopaczką, ugnieść kapustę czy też spróbować ziemniaka z parownika.

„Dzień Kartofla” w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” od lat przyciąga tłumy miłośników tradycji i dobrej zabawy. Uczestnicy imprezy mogą wziąć udział w jesiennych pracach gospodarskich. Spróbują swoich sił w kiszeniu kapusty czy kopaniu ziemniaków.

Tradycyjne wykopki

W zagrodzie z Panewnik znajdzie się kuchnia plenerowa, w której z pomocą dawnych narzędzi - szatkownic, ubijaków i beczek będzie można przygotować kapustę. Na polu za spichlerzem z Wojkowic odbędą się tradycyjne wykopki. Niezawodny skansenowy Ursus, bronami rozkopie ziemię, by można własnoręcznie wydobywać dojrzałe bulwy. Uczestnicy wydarzenia otrzymają także kopaczki i motyki i samodzielnie spróbują wykopać kartofle z pola. Zbiory zakończą się ucztą – będzie można spróbować ziemniakami z parownika oraz upiec jabłka na ognisku.

Placki ziemniaczane, kartoflanka, pieczonki

Gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotują różnorodne dania z ziemniaków. Wśród nich: placki, babki ziemniaczane, kartoflanka, kluski, pieczonki i ziemniaki podawane na różne sposoby z dodatkami. Na stoiskach będzie można również kupić regionalne wędliny, sery, wypieki, miody, a także wyroby rzemieślnicze i rękodzieło. Z kolei przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzą o historii, odmianach i metodach uprawy ziemniaka. Imprezę poprowadzi Marek Szołtysek.

„Dzień Kartofla” odbędzie się 22 września od godz. 12 w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” (ul. Parkowa 25). Bilety są w cenie 20 zł – normalny, 12 zł – ulgowy. Informację znajdziecie na stronie Skansenu. Równolegle w skansenie odbędzie się wydarzenie muzyczne - „Wieś Tańczy Śpiewa przy robocie". 

Kategoria: Wydarzenia