Skosztuj lokalnych specjałów podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych
- niedziela 27 lipca 2025
W ostatnia niedzielę lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” odbędzie się Jarmark Produktów Tradycyjnych. Na odwiedzających czekać będzie kilkudziesięciu wystawców z całego województwa, którzy wytwarzają swoje produkty zgodnie z lokalnymi recepturami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Na stoiskach znajdą się m.in. rzemieślnicze wędliny, sery, przetwory z miodów, soki, nalewki, chleby i wypieki. Do tego specjały przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Będzie centralnym punktem jarmarku. Jury wybierze najlepsze regionalne produkty i potrawy – ich prezentacja i degustacja odbędą się w specjalnie przygotowanej strefie na Dużej Łące. Produkty będzie można spróbować oraz zakupić bezpośrednio od producentów.
Pokazy kulinarne, muzyka i warsztaty dla dzieci
W programie nie zabraknie pokazów kulinarnych, które poprowadzi znany kucharz i ambasador Kulinarnej Polski – Michał Bałazy. Na oczach publiczności przygotuje tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu, jak pasty z grochu i warzyw czy zupę selerową. Dla miłośników wiedzy i tradycji przewidziano liczne prezentacje i prelekcje m.in. o śląskiej kuchni, piwowarstwie w średniowieczu czy sztuce serowarstwa. Kapela z Poraja zadba o muzyczną oprawę i dobrą zabawę. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w warsztatach „Tworzenia kompozycji z ziaren i nasion””, a dla starszych zajęcia z przyrządzania tradycyjnej wodzionki.
Jarmark odbędzie się 27 lipca w godz. 12-17 w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” (ul. Parkowa 25) w Tauron Park Śląski w Chorzowie. Bilety w cenie: 25 zł – normalny, 15 zł – ulgowy można zakupić online. Szczegóły wydarzenia znajdziecie na stronie skansenu.



