Czy śląska kuchnia jest eko?
- sobota 19 września 2015
Kuchnia śląska od stuleci była… ekologiczna. Z czego i jak przygotowywano zdrowe, oszczędne i pyszne potrawy? Dowiecie się 19 września w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu (Pl. Jana III Sobieskiego 2)o godz. 12.
Będzie mowa między innymi o wykorzystaniu czerstwego chleba do wodzionki, ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia w potrawie zwanej bratkartofle i nadmiarze warzyw spożytkowanych w eintopfie. O zaradności i pracowitości Ślązaków, którzy od pokoleń stosowali warzywa i owoce z własnej działki, sporządzali z nich przetwory domowe, a także o jedzeniu bardzo modnego w świecie kulinarnym mięsa króliczego i o tym, że w kuchni śląskiej od stuleci panuje duch ekologii będzie się można dowiedzieć podczas tego spotkania.
Wstęp wolny.