Wiejska kuchnia na zdrowie i zioła na odporność

czwartek 7 września 2017
  • XXII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej to okazja do zakupów i poszerzenia swojej wiedzy (fot. pixabay)
    XXII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej to okazja do zakupów i poszerzenia swojej wiedzy (fot. pixabay)
Kiedy: 
  • sobota 23 września 2017
Gdzie: Gliwice
Jak karmić rodzinę smacznie i zdrowo? Dlaczego warto jeść kasze, zboża i ziemniaki? Jak za pomocą fermentowanych ziół obudzić naturalną odporność organizmu? Tego będzie się można dowiedzieć podczas XXII Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej.

Kiermasz odbędzie się 23 września w godz. od 10 do 18 w hali widowiskowo-sportowej przy ul. Górnych Wałów.

Podczas wydarzenia będzie można nie tylko zaopatrzyć domową spiżarnię w zdrowe, naturalne produkty, ale również wziąć udział w wykładach i warsztatach prowadzonych m.in. przez Polski Klub Ekologiczny i Fundację Na Zielonym. Uczestnicy kiermaszu poznają tradycje kulinarne terenów wiejskich i sprawdzą czy w monotonnej i minimalistycznej kuchni chłopskiej kryją się skarby. Będzie można dowiedzieć się, jakie, nieco już zapomniane rodzaje kaszy i zbóż warto wprowadzić do diety i jak przyrządzać je w nowoczesny sposób, a także czy zboża i kartofle rzeczywiście szkodzą. Uczestnicy warsztatów z fermentowania ziół dowiedzą się, jak obudzić naturalną odporność organizmu, co przyda się przed sezonem grypowym. Podczas kiermaszu przewidziana jest degustacja. Przez cały dzień prowadzone będą też warsztaty dla dzieci.

Wstęp wolny.

Kategoria: Wydarzenia