Warsztaty sushi z Kingą Bałazy

poniedziałek 19 listopada 2018
  • Warsztaty robienia sushi odbędą się 25 listopada w Centrum Kulinarnym w Chorzowie (fot. pixabay)
    Warsztaty robienia sushi odbędą się 25 listopada w Centrum Kulinarnym w Chorzowie (fot. pixabay)
  • Warsztaty robienia sushi odbędą się 25 listopada w Centrum Kulinarnym w Chorzowie (fot. pixabay)
    Warsztaty robienia sushi odbędą się 25 listopada w Centrum Kulinarnym w Chorzowie (fot. pixabay)
Kiedy: 
  • niedziela 25 listopada 2018
Gdzie: Chorzów
Niebawem Centrum Kulinarne zabierze dzieci w podróż do kraju kwitnącej wiśni. Uczestnicy zajęć przygotują hosomaki z awokado, futomaki z krewetką w tempurze, nigiri sushi z łososiem i czarnym sezam, a także sushi na słodko – z bananem i truskawkami.

Najpierw dzieci zapoznają się z historią sushi, poznają składniki, z których najczęściej przygotowywana jest ta popularna japońska potrawa, a potem przejdą do zadań praktycznych, czyli wykonania kilku wersji sushi.

Od płukania ryżu po zwijanie i krojenie rolek

Uczestnicy warsztatów rozpoczną od płukania ryżu. Potem przejdą do bardziej kreatywnych działań, a mianowicie komponowania poszczególnych wersji sushi. I tak przygotują hosomaki z awokado, futomaki z kreawetką w tempurze i marynowaną rzepą daikon. Zdolności manualne będą kształtowały lepiąc kulki z ryżu do nigiri sushi z łososiem i czarnym sezamem. Zaś dla łasuchów idealnie sprawdzą się słodkie sushi z bananem, truskawkami i serkiem waniliowym.  Na koniec zaplanowano degustację przygotowanych potraw. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w warsztatach, podpisany przez prowadzącą, szefową kuchni Kingę Bałazy.

Zajęcia odbędą się 25 listopada o godz. 11 w Centrum Kulinarnym, przy ul. Adamieckiego 8 w Chorzowie. Ich koszt to 75 zł (dziecko + rodzic). Więcej szczegółów znajdziecie na stronie organizatora.

 

Kategoria: Wydarzenia