Warsztaty sushi z Kingą Bałazy
- niedziela 25 listopada 2018
Najpierw dzieci zapoznają się z historią sushi, poznają składniki, z których najczęściej przygotowywana jest ta popularna japońska potrawa, a potem przejdą do zadań praktycznych, czyli wykonania kilku wersji sushi.
Od płukania ryżu po zwijanie i krojenie rolek
Uczestnicy warsztatów rozpoczną od płukania ryżu. Potem przejdą do bardziej kreatywnych działań, a mianowicie komponowania poszczególnych wersji sushi. I tak przygotują hosomaki z awokado, futomaki z kreawetką w tempurze i marynowaną rzepą daikon. Zdolności manualne będą kształtowały lepiąc kulki z ryżu do nigiri sushi z łososiem i czarnym sezamem. Zaś dla łasuchów idealnie sprawdzą się słodkie sushi z bananem, truskawkami i serkiem waniliowym. Na koniec zaplanowano degustację przygotowanych potraw. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w warsztatach, podpisany przez prowadzącą, szefową kuchni Kingę Bałazy.
Zajęcia odbędą się 25 listopada o godz. 11 w Centrum Kulinarnym, przy ul. Adamieckiego 8 w Chorzowie. Ich koszt to 75 zł (dziecko + rodzic). Więcej szczegółów znajdziecie na stronie organizatora.