Jak nie marnować jedzenia
- piątek 6 września 2019
Według raportu Banków Żywności, co roku w Polsce marnujemy ok 9 mln ton jedzenia. W przeliczeniu na każdego Polaka, daje to 235 kg żywności, która trafia na wysypisko śmieci. Jedzenie, które ląduje na śmietniku to również problem zmarnowanych zasobów oraz przyspieszenia efektu cieplarnianego. Z powodu wyrzucania żywności, na świecie do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych. Jest to niemal równoznaczne z roczną emisją produkowaną przez cały przemysł Unii Europejskiej.
Mus czekoladowy, a może pasta z fasoli?
O tym, że z liści pęku rzodkiewki można przygotować sałatkę albo pesto mało kto wie. Na warsztatach z bezodpadowej kuchni będzie można dowiedzieć się, jak wykorzystywać różne produkty, które najczęściej pozostają w lodówce oraz jak przechowywać jedzenie, aby dłużej zachowało świeżość. Uczestnicy poznają proste przepisy na pyszne potrawy i przygotują m.in. mus czekoladowy z banana, sałatkę ziemniaczaną, pastę z fasoli.
Warsztaty odbędą się 6 września w godz. 18-20 w Centrum Organizacji Pozarządowych w Katowicach (ul. Kopernika 14). Udział w warsztatach jest bezpłatny. Obowiązują zapisy do 3 września, pod adresem mailowym: ewa@wolnaherbata.pl. Przy zapisach organizatorzy proszą o informację, czy przyniesiecie własne pojemniki (pojemnik średniej wielkości – na sałatkę oraz dwa słoiki), czy też mają przygotować opakowania na wynos. Informację znajdziecie na stronie wydarzenia na Fb.