Gotuj z MasterChefami i Mateuszem Gesslerem
- czwartek 7 listopada 2019 - sobota 9 listopada 2019
Kuchenne eksperymenty mogą być nieustającą nauką i prawdziwą przygodą. Przekonają się o tym ci, którzy wezmą udział w warsztatach kulinarnych w dniach 7–9 listopada i spróbują niecodziennych potraw. Przyrządzone zostaną takie smakołyki jak: jadalna ziemia, kawior z papryki i bakłażana, palone krewetki z oliwą w proszku czy sorbety owocowo–warzywne wyprodukowane przy użyciu ciekłego azotu. Pokazy kuchni molekularnej przygotuje zespół Łukasza Szewczyka, znany z osiągnięć w dziedzinie carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach.
Spotkanie z finalistami MasterChef Junior
W sobotę, 9 listopada, oprócz tajników kuchni molekularnej, poznamy przepisy finalistów MasterChef Junior – Luizy Baaziz, Natalii Paździor i Kuby Tomaszczyka. O godz.17.30 słynny restaurator Mateusz Gessler wraz z najmłodszymi kucharzami pokaże gościom, jak szybko przyrządzić pyszne i zdrowe dania.
W bezpłatnych pokazach będzie można uczestniczyć 7-8 listopada od godz.15 oraz 9 listopada w godz. 13-19 na Placu Śląskim w Silesia City Center (ul. Chorzowska 107) w Katowicach.