Zimowe zupy

czwartek 14 grudnia 2017
  • Zupa fasolowa jest źródłem cennych składników odżywczych, tak bardzo potrzebnych zimą (fot. foter.com)
    Zupa fasolowa jest źródłem cennych składników odżywczych, tak bardzo potrzebnych zimą (fot. foter.com)
Zupy to szybkie i pożywne dania. W miesiącach zimowych warto je przygotowywać z nasion roślin strączkowych i warzyw korzeniowych z dodatkiem przypraw i tłuszczu. Zupy oprócz wysokiej wartości odżywczej są źródłem płynów, dlatego warto je spożywać nie tylko na obiad ale również na kolację.

Zupa z soczewicy

Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, 1 duża cebula, 1 średnia marchew, pół małego korzenia selera, 1 puszka pomidorów z puszki, 4 duże ząbki czosnku, 2-3 liście laurowe, przyprawy: sól himalajska (może być zwykła), pieprz ziołowy,  mielona słodka papryka, masło klarowane do smażenia.

W głębokim rondlu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekaną w talarki marchew i seler. Na koniec dodać  pokrojone pomidory z puszki. W tym samym czasie gotować przez 5-7 minut wcześniej opłukaną w wodzie czerwoną soczewicę. Następnie soczewicę odcedzić i dodać do rondla z warzywami. Całość dokładnie wymieszać i zalać 1,5-2 litrami wody. Zupę należy gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę. W 40 minucie należy dodać przyprawy i czosnek.

Krem z czerwonej fasoli

Sładniki: 1l wywaru z warzyw korzeniowych (może być wywar z niedzielnego rosołu lub świeżo sporządzony z warzyw korzeniowych), 1 cebula, 2 papryki, pół puszki pomidorów, gotowana czerwona fasola (może być również z puszki), czosnek, przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kurkuma oraz masło klarowane do smażenia.

Na głębokiej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zblanszowaną pokrojoną paprykę i pomidory. Warzywa smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wody i dusić razem przez następne 15 minut. Po tym czasie warzywa z patelni dodać do gotującego się wywaru. Fasolę z puszki opłukać pod bieżącą wodę i dodać do pozostałych warzyw. Zupę gotować 40 minut w połowie tego czasu dodać posiekany czosnek i przyprawy. Wszystko razem zmiksować. Zupę podawać z łyżką śmietany i grzankami z razowego pieczywa.

Zupa selerowo - gruszkowa

Składniki: 1l wywaru z warzyw korzeniowych, 1 duży seler, 3-4 słodkie gruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, imbir świeży lub mielony (szczypta), sól, pieprz ziołowy oraz masło klarowane.

W dużym garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojony seler i gruszki. Wszystko smażyć przez 15 minut. Następnie warzywa zalać wywarem i gotować na małym ogniu do czasu aż seler będzie miękki. Przed końcem gotowania zupy dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Zupę zmiksować na krem. Dobrze smakuje również z pleśniowym serem.

Smacznego!

*Dietetyk, wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.

Kategoria: Przepisy kulinarne

Zobacz także

Koniec z nudnymi kanapkami, zróbmy coś oryginalnego na kolację (fot. foter.com)

Kolacja to jeden z głównych posiłków, który ma za zadanie przygotować organizm na kilkugodzinną przerwę w aktywności, zapewnić spokojny sen i regenerację organizmu. Zatem jak ją przygotować aby była smaczna, wartościowa i jednocześnie szybka w przygotowaniu? Przedstawiamy kilka naszych propozycji.

Pomysły na szybką i smaczną kolację