Jakie warzywa jeść w marcu? Wiosenne smaki na talerzu

środa 6 marca 2024
  •  Marzec to doskonały czas, aby wzbogacić swoją dietę o świeże produkty
    Marzec to doskonały czas, aby wzbogacić swoją dietę o świeże produkty
Wraz z nadejściem marca zaczynamy czuć pierwsze oddechy wiosny i choć jeszcze nie możemy cieszyć się bogactwem świeżych nowalijek, jesteśmy w stanie skomponować zdrowe menu z warzyw dostępnych w marcu. Jakie warzywa warto więc wybrać, aby cieszyć się świeżością, smakiem i korzyściami zdrowotnymi? Zobaczcie.

Jest kilka dostępnych na rynku warzyw, które będą doskonałym uzupełnieniem codziennej diety w marcu.

Rzodkiewki

To warzywa sezonowe, które pojawiają się już od wczesnej wiosny. Ich chrupiąca tekstura i lekko pikantny smak sprawiają, że są doskonałym wyborem na przekąskę. Sprawdzą się do kanapek, sałatek lub wiosennych dań głównych. Są niskokaloryczne, a także bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, poprawiając odporność na infekcje i sezonowe dolegliwości. Dodatkowo rzodkiewki zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowej wagi. To także źródło witaminy K, niezbędnej dla prawidłowej krzepliwości krwi oraz zdrowia kości.

Buraki ćwikłowe

Buraki to warzywa korzeniowe o intensywnym kolorze i charakterystycznym smaku, których składniki odżywcze zdecydowanie warto wykorzystać, wchodząc w miesiąc przejściowy. Są one bogate w żelazo, magnez, witaminę C i błonnik. Łącząc te elementy, buraki ćwikłowe wspomagają utrzymanie zdrowego krążenia krwi, poprawiają pracę układu immunologicznego, a także wspierają trawienie. Dodatkowo obecność betainy — naturalnego barwnika, przypisuje im właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, co przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Burak ćwikłowy stanowi więc doskonałe uzupełnienie diety, przynosząc korzyści zdrowotne oraz dodając koloru i smaku różnorodnym potrawom. Dla tych, którzy szukają smacznego sposobu na wykorzystanie buraka w swojej kuchni, świetnym wyborem będzie tarta z botwinką: https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-botwinka. Kruche ciasto w połączeniu z gruszką, botwinką i orzechami to doskonałe urozmaicenie marcowej diety.

Marchewka

Znana ze swojego intensywnego pomarańczowego koloru, to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw tego miesiąca. Bogata w beta-karoten, witaminę A i błonnik, sprawia, że jest idealnym wyborem dla tych, którzy dbają o zdrowie swoich oczu i skóry. Regularne spożywanie marchewek może również korzystnie wpływać na zdrowie serca, poprawiać stan skóry i zapewniać organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Można ją spożywać na surowo, duszoną, czy nawet pieczoną w piekarniku — każda forma zachowa jej soczystość i słodki smak. Marchewki świetnie sprawdzają się jako dodatek do surówek, a także jako składnik zup i dań duszonych.

Jarmuż

Jest dostępny w sklepach przez cały rok, więc możemy korzystać z jego właściwości jeszcze z jesiennych zbiorów. Jednak jego liście doskonale znoszą niskie temperatury, więc zbiory mogą trwać nawet do marca. Jarmuż jest niezwykle bogaty w cenne składniki odżywcze i ma liczne właściwości zdrowotne. To świetne źródło witamin A, C, K, żelaza i wapnia. Zawiera również przeciwutleniacze i błonnik, wspierając zdrowie wzroku, układu immunologicznego, kości, krwi oraz mając potencjalne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. To doskonały sposób na wzbogacenie swojej diety. Można go dodać do sałatek, smoothie czy duszonych potraw.

Nie tylko warzywa

Nowy sezon to również moment, w którym wraz z warzywami pojawiają się owoce sezonowe. Marzec to doskonały czas, aby wzbogacić swoją dietę o świeże produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie, a dodatkowo dostarczają nam cennych witamin. Wśród owoców, które warto włączyć do jadłospisu w marcu są: gruszki, jabłka, dzika róża, kiwi, grejpfruty.

Pamiętajcie, że nie tylko sezonowe warzywa i owoce mogą królować na Waszym stole. Warto uwzględnić również świeże zioła, orzechy lub pestki dyni, które dodadzą nie tylko smaku, ale również dodatkowej wartości odżywczej potrawom.

Kategoria: Przepisy kulinarne

Zobacz także

Macie wrażenie, że Wasze śniadania są nudne? Jajecznica, kanapki lub zupa mleczna z płatkami z marketu z dużą ilością cukru... Warto urozmaicić rodzinną dietę i spróbować czegoś nowego, co jednocześnie będzie zdrowszą alternatywą dla znanych przepisów. 

Pomysły na pożywne i smaczne śniadania