Drożdżówki truskawkowe

poniedziałek 10 lipca 2017
  • Drożdżówka z truskawkami i kruszonką (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Drożdżówka z truskawkami i kruszonką (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
Sezon na truskawki powoli dobiega końca dlatego wykorzystujmy te pyszne owoce póki jeszcze są. Nasza dzisiejsza propozycja to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Brzmi dobrze? A jak smakuje!

Składniki na ciasto (na 9 sztuk drożdżówek):

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
4,5 łyżeczki bułki tartej
400 g truskawek
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

Składniki na kruszonkę

1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
60 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). W utworzone wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać  kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami). Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty.
 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.

Kategoria: Przepisy