Drożdżówki truskawkowe
Składniki na ciasto (na 9 sztuk niewielkich drożdżówek):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
4,5 łyżeczki bułki tartej
400 g truskawek
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Składniki na kruszonkę
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
60 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (jeżeli mamy świeże musimy wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, nieklejące się ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte szmatką kuchenną, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto należy ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części, które formujemy w okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blaszce w dość znacznej odległości od siebie. Przykrywamy i ponownie pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). W utworzone wgłębienie wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej, a następnie układamy truskawki. Bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami) i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 22 min.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.