Omlet motyl

czwartek 13 czerwca 2013
  • Tak podany omlet zachwyci każdego malucha (fot. Aneta Borowczyk)
    Tak podany omlet zachwyci każdego malucha (fot. Aneta Borowczyk)
Zwykła jajecznica – to nuda. Lepiej wyczarować, z podobnych składników, barwnego motyla. Dzieciaki będą zachwycone.

Składniki:

Ciasto:

3 jajka,

1 łyżka mąki,

100 ml śmietany 30 proc.,

100 ml wody gazowanej,

szczypta soli.

 

Dodatki:

2 plasterki salami,

2 plasterki ogórka zielonego,

4 ćwiartki pomidora,

2 plasterki białej mozzarelli,

6-8 kostek czerwonej papryki,

1 parówka,

50 ml oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Jajka wbić do miski, następnie dodać śmietanę, wodę mineralną, mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę oraz przygotowaną masę i delikatnie rozprowadzić. Przykryć pokrywką i smażyć przez 6-8 min. na wolnym ogniu. Omletu nie należy obracać.

Dodatki (z wyjątkiem parówki) najlepiej ułożyć jeszcze podczas smażenia. Delikatnie wyjąć z patelni, przekroić, ułożyć na talerzu, udekorować parówką naciętą z jednej strony.

 

 

*Autorka przepisu jest właścicielką, cieszącej się dużą popularnością, katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.

Kategoria: Przepisy kulinarne