Galaretka marchewkowa - deser nie tylko dla cukrzyków
Składniki (dwie porcje):
500 ml świeżo wyciskanego soku z marchewki (dwie szklanki) (4,5WW)
100 ml jogurtu greckiego (0,5WW; 1WBT)
1 łyżeczka syropu z agawy 8g (0,5WW)
2 łyżki żelatyny
Szczypta cynamonu
(Bolus złożony: 5,5WW; 1WBT, E= 349,5kcal)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłej wody. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok marchewkowy z odrobiną cynamonu i syrop z agawy. Całość wlewamy do pucharków lub foremki i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Ubiajmy jogurt gęsty i dodajemy do stężałej galaretki.
Gotowe! Smacznego!
*Sylwia Kościelny jest dietetykiem, specjalistą ds. żywienia człowieka i właścicielką bloga: sylwiakoscielny.blogspot.com. Anna Brończyk-Puzoń to również dietetyk i wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Obie specjalistki zaangażowane są w kampanię "Zdrowie jest smaczne" promującą zdrowe żywienie wśród dzieci w śląskich szkołach i przedszkolach.