Scones – angielskie bułeczki

czwartek 5 maja 2016
  • Scones to angielskie bułeczki z rodzynkami (fot.mat. Cynamonu)
    Scones to angielskie bułeczki z rodzynkami (fot.mat. Cynamonu)
Angielskie bułeczki to smaczna propozycja, którą możemy się cieszyć na ciepło i na zimno. Dzięki temu, że pasują do nich różne dodatki posmakują każdemu.

Składniki na około 12 średnich scones:

400 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g zimnego masła

pół łyżeczki soli

50g cukru

100g rodzynków

2 jajka, roztrzepane i wymieszane z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu

 

Przygotowanie:

Masło posiekać/wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei - można dosypać odrobinę mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
 
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Przełożyć na kratkę.
 
Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą i bitą śmietaną.
 
 
 
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 
Kategoria: Przepisy kulinarne