Scones – angielskie bułeczki
czwartek 5 maja 2016
Angielskie bułeczki to smaczna propozycja, którą możemy się cieszyć na ciepło i na zimno. Dzięki temu, że pasują do nich różne dodatki posmakują każdemu.
Składniki na około 12 średnich scones:
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
50g cukru
100g rodzynków
2 jajka, roztrzepane i wymieszane z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
Przygotowanie:
Masło posiekać/wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei - można dosypać odrobinę mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Przełożyć na kratkę.
Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą i bitą śmietaną.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/
Kategoria: Przepisy kulinarne