Zakwas na wigilijny barszcz
Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez czerwonego barszczu. Jego podstawą jest zakwas, który wzmacnia smak i aromat. Warto spożywać go nie tylko od święta. Napój dodaje energii, reguluje przemianę materii, wspomaga leczenie anemii, obniża cholesterol czy też działa jak probiotyk. Poniżej znajdziecie przepis. Czas przygotowania to około 20 min.
Składniki
1 kg buraków (5-6 sztuk)
3 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskie
1 łyżeczka soli
3 łyżki wody z kiszonych ogórków
ciepła woda do zalania
Przygotowanie
Buraki myjemy i obieramy. Kroimy je na mniejsze kawałki. Układamy je w szklanym lub kamionkowym naczyniu (u mnie słoik). Pomiędzy wkładamy plasterki czosnku oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie) oraz dolewamy sok z kiszonych ogórków (jeżeli nie macie można pominąć ten składnik). W ciepłej przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. Całość zalewamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3-7 dniach (na jego powierzchni pojawi się piana). Gotowy przechowujemy w lodówce.