Spaghetti na zielono

czwartek 20 lipca 2017
  • Spaghetti w sosie szpinakowym to prosty i smaczny pomysł na obiad (fot. mat. Silesia Dzieci)
    Spaghetti w sosie szpinakowym to prosty i smaczny pomysł na obiad (fot. mat. Silesia Dzieci)
Moje dzieci uwielbiają makaron. Z makaronem mogę im podawać różne wartościowe składniki, których nie zjadłyby w innej postaci. Tak jest np. z kurczakiem w sosie szpinakowym… z makaronem oczywiście.

Składniki (porcja na 4 osoby): 

paczka makaronu spaghetti


podwójna pierś z kurczaka


pół cebuli


paczka mrożonego szpinaku (w sezonie może być świeży)


1 jajko


łyżka jogurtu naturalnego


3 ząbki czosnku


sól


pieprz


liść laurowy


2 kulki ziela angielskiego


ser do posypania (może być parmezan lub zwykła Gouda starta na drobnej tarce)



Przygotowanie

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Musi być al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ząbek czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Obsmażamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy szpinak. Gdy szpinak jest już całkowicie rozmrożony dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku oraz roztrzepane jajko. Na koniec zabielamy całość jogurtem. Można zagęścić sos mąką, ale nie jest to konieczne. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym serem. 

Gotowe.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy