Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy
Składniki:
- szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- szklanka pestek słonecznika
- łyżka curry
- pęczek kopru
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- sól i pieprz do smaku
- łyżka suszonego oregano
- łyżka mielonej kolendry
Wykonanie:
Kaszę przepłukać w gorącej wodzie kilkakrotnie i ugotować do miękkości. Wystudzić. Soczewicę ugotować i wystudzić. Pestki słonecznika zmielić na małe okruszki. Soczewicę i kaszę dokładnie zmiksować i połączyć ze słonecznikiem. Dodać zmiksowane pomidory z koprem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować spore pulpety i układać na papierze do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Najlepiej smakują podane z pure ziemniaczanym i sosem pieczarkowym.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/