Buchty z jagodami

czwartek 16 lipca 2015
  • Buchty, pampuchy czy kluski na parze - wiele nazw do jednego, pysznego dania (fot. dok)
    Buchty, pampuchy czy kluski na parze - wiele nazw do jednego, pysznego dania (fot. dok)
Są dzieci, które oddałyby wszystko, byle na obiad nie jeść mięsa. Co zrobić, gdy wyczerpują się pomysły na makarony, potrawy z jajek i zupki jarzynowe? Może warto wrócić do pomysłów naszych babć i podać maluchom kluski na parze?

Składniki
0,5 kg mąki pszennej
szklanka mleka
3 dag drożdży
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
sól
cukier

Sos
ok. 30 dag jagód
trochę cukru
kubeczek śmietany 30 procentowej
pół szklanki wody
pół łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie
Mleko, drożdże, trochę mąki i odrobinę cukru wlać do sporej miski i dobrze rozmieszać do konsystencji gęstej śmietany. Taki rozczyn pozostawić przykryty ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wsypać do miski mąkę, wbić jajka i wlać rozczyn. Wyrabiać ręką, tak długo, aż ciasto zacznie odrywać się od brzegów miski. Dodać stopione masło, szczyptę soli i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W szerokim garnku, nakrytym ściereczką zawiązaną sznurkiem wokół brzegu zagotować wodę. Układać uformowane kluski i gotować 10 minut nakryte miską odpowiednich rozmiarów.
Do garnuszka wsypać jagody i posypać cukrem. Gdy zaczną puszczać sok, wlać wodę i zagotować, dodać śmietankę, zagotować, wlać mąkę rozmieszaną z niewielką ilością wody. Kluski podawać polane owocowym sosem.

Kategoria: Przepisy kulinarne