Pasztet z czerwonej soczewicy
Składniki:
50 dag czerwonej soczewicy
2 mniejsze marchewki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki chilii
2 łyżeczki curry
2 cm świeżego imbiru
2 jajka
garść pistacji
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę utrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić i podsmażyć (najlepiej na głębokiej, dużej patelni lub w garnku). Po chwili dorzucić startą marchewkę, chilli, curry i pieprz. Podsmażać kilka minut, a następnie dołożyć soczewicę, starty imbir i czosnek. Całość zalać wodą (tak by zakryć soczewicę) i posolić. Całość gotujemy, aż do uzyskania konsystencji gęstej masy często mieszając (w razie potrzeby można w trakcie dolewać wody). Następnie masę studzimy, wbijamy dwa jajka, pistacje i całość mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki (34x12 cm) i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 50 min.
Rady:
- marchewki powinny być świeże i słodkie. Gorzkie potrafią zepsuć końcowy smak,
- im drobniej posiekamy cebulę i marchewkę tym pasztet będzie bardziej jednorodny (jeśli dzieci nie tolerują kawałków cebulki czy marchewki, lepiej je posiekać/zetrzeć bardzo drobno). Pistacje również można posiekać.
- Bez obaw możecie gotować i piec "na oko". Masa musi być w miarę jednorodna bez pojedynczych twardych ziaren soczewicy, a pasztet musi się porządnie zarumienić.