Risotto z kurczakiem i kukurydzą
Kurczak jest źródłem cennego białka, o czym doskonale wiedzą sportowcy. Podobnie ryż. To również źródło błonnika pokarmowego i wielu witamin. Risotto nasyci więc, ale też zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na wiele składników odżywczych. A do tego świetnie smakuje.
Składniki (dla 4-osobowej rodziny)
Podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
2 woreczki ryżu
Puszka kukurydzy i groszku
2 szklanki bulionu np. drobiowego
4 łyżki masła
1 mała marchewka
Potarty parmezan (min. 3 łyżki)
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, bazylia, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, podobnie piersi z kurczaka. Dodajemy łyżkę masła, czosnek i przyprawy. Gdy mięso się zarumieni dorzucamy kukurydzę i groszek oraz potartą marchewkę, następnie ryż. Całość zalewamy bulionem i dusimy, aż ryż wchłonie bulion i zmięknie. Na koniec dodajemy resztę masła i parmezan.
Gotowe!