Domowy kisiel truskawkowy

wtorek 29 października 2019
  • To doskonały deser, który można podawać na ciepło lub zimno (fot. mat. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
    To doskonały deser, który można podawać na ciepło lub zimno (fot. mat. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
Jest zdrowy, prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Mowa o kisielu owocowym – rozgrzewającym deserze z mnóstwem witamin. Dlaczego jest lepszy niż ten z torebki? Nie zawiera sztucznych barwników, aromatów i dużej ilości cukru.

Uwielbiają go zarówno dorośli jak i dzieci. To doskonały deser, który można podawać na ciepło lub zimno. Możecie użyć ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki na 4 porcje:

około 220 g truskawek (po sezonie używamy tych mrożonych)

1 szklanka wody

kopiasta 1 łyżka maki ziemniaczanej

trochę soku z cytryny

2 łyżeczki miodu (według uznania)

Przygotowanie:

Truskawki mrożone można lekko rozmrozić. W przypadku świeżych owoców wystarczy je umyć i zdjąć szypułki. Do garnka z truskawkami wlewamy wodę, tak aby tylko zakryła owoce. Wszystko podgrzewamy, aż truskawki zmiękną. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. W międzyczasie w szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wlewamy do gotujących się owoców. W kilka sekund kisiel zgęstnieje, gotujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy miód do smaku. Jeżeli chcemy uzyskać gęściejszą konsystencję dodajemy więcej mąki. Z kolei jeśli jest za gęsty dodajemy wody. Jeżeli nie lubicie owoców w całości, wolicie gładką masę przed dodaniem mąki owoce można zmiksować razem z wodą.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne