Domowy kisiel truskawkowy
Uwielbiają go zarówno dorośli jak i dzieci. To doskonały deser, który można podawać na ciepło lub zimno. Możecie użyć ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki na 4 porcje:
około 220 g truskawek (po sezonie używamy tych mrożonych)
1 szklanka wody
kopiasta 1 łyżka maki ziemniaczanej
trochę soku z cytryny
2 łyżeczki miodu (według uznania)
Przygotowanie:
Truskawki mrożone można lekko rozmrozić. W przypadku świeżych owoców wystarczy je umyć i zdjąć szypułki. Do garnka z truskawkami wlewamy wodę, tak aby tylko zakryła owoce. Wszystko podgrzewamy, aż truskawki zmiękną. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. W międzyczasie w szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wlewamy do gotujących się owoców. W kilka sekund kisiel zgęstnieje, gotujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy miód do smaku. Jeżeli chcemy uzyskać gęściejszą konsystencję dodajemy więcej mąki. Z kolei jeśli jest za gęsty dodajemy wody. Jeżeli nie lubicie owoców w całości, wolicie gładką masę przed dodaniem mąki owoce można zmiksować razem z wodą.
Smacznego!