Bakaliowe sezamki

poniedziałek 29 lipca 2019
  • Domowe sezamki to zdrowa alternatywa dla tych ze sklepu (fot. Kornelia Stec/profifoto.pl)
    Domowe sezamki to zdrowa alternatywa dla tych ze sklepu (fot. Kornelia Stec/profifoto.pl)
To alternatywa dla popularnych sezamków ze sklepu. Banalny, naładowany zdrowymi dodatkami przepis dla tych, którzy uwielbiają chrupać, dodatkowo przełamany lekko słonym akcentem. Zobaczcie

Składniki

2 szklanki ziaren słonecznika
1 szklanka wiórków kokosowych
1/4 szklanki maku

2 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
½ szklanki syropu klonowego
szczypta soli morskiej

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z misce. Przenosimy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy na płaski prostokąt. Pieczemy około 20 min w temp. 170 stopni Celsjusza, aż słonecznik i kokos zaczną się rumienić. Po przestudzeniu gotowe sezamki łamiemy na kawałki.

Smacznego!

*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek „LODOVO" oraz „Zdrowe Łakocie". Z tej drugiej pochodzi powyższy przepis.

Kategoria: Przepisy kulinarne