Bakaliowe sezamki
poniedziałek 29 lipca 2019
To alternatywa dla popularnych sezamków ze sklepu. Banalny, naładowany zdrowymi dodatkami przepis dla tych, którzy uwielbiają chrupać, dodatkowo przełamany lekko słonym akcentem. Zobaczcie
Składniki
2 szklanki ziaren słonecznika
1 szklanka wiórków kokosowych
1/4 szklanki maku
2 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
½ szklanki syropu klonowego
szczypta soli morskiej
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z misce. Przenosimy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy na płaski prostokąt. Pieczemy około 20 min w temp. 170 stopni Celsjusza, aż słonecznik i kokos zaczną się rumienić. Po przestudzeniu gotowe sezamki łamiemy na kawałki.
Smacznego!
*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek „LODOVO" oraz „Zdrowe Łakocie". Z tej drugiej pochodzi powyższy przepis.
Kategoria: Przepisy kulinarne