Na deser naleśnikowe jabłuszka

czwartek 12 listopada 2020
  • fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
    fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
Pomysł na smaczną i prostą przekąskę? Podpowiadamy - jabłka w cieście naleśnikowym. Przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu, a efekt na talerzu będzie bardzo smaczny.

Jabłka w cieście naleśnikowym to wspomnienie mojego dzieciństwa. Była to częsta przekąska, jaką serwowała nam babcia. Moje dzieci również polubiły taką formę deseru.

Składniki

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki wody gazowanej

1 szklanka mąki

jajko

szczypta soli

3 łyżeczki cukru (można pominąć)

łyżeczka sody oczyszczonej

4 jabłka

cukier puder (miód)

masło klarowane do smażenia

Składniki na cisto naleśnikowe łączymy ze sobą i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy mąki. Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy środek. Powstałe plasterki maczamy w cieście i smażymy na patelni. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy miodem. Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne