Na deser naleśnikowe jabłuszka
czwartek 12 listopada 2020
Pomysł na smaczną i prostą przekąskę? Podpowiadamy - jabłka w cieście naleśnikowym. Przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu, a efekt na talerzu będzie bardzo smaczny.
Jabłka w cieście naleśnikowym to wspomnienie mojego dzieciństwa. Była to częsta przekąska, jaką serwowała nam babcia. Moje dzieci również polubiły taką formę deseru.
Składniki
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki
jajko
szczypta soli
3 łyżeczki cukru (można pominąć)
łyżeczka sody oczyszczonej
4 jabłka
cukier puder (miód)
masło klarowane do smażenia
Składniki na cisto naleśnikowe łączymy ze sobą i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy mąki. Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy środek. Powstałe plasterki maczamy w cieście i smażymy na patelni. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy miodem. Smacznego!
Kategoria: Przepisy kulinarne