Jakie warzywa jeść w marcu? Wiosenne smaki na talerzu
Jest kilka dostępnych na rynku warzyw, które będą doskonałym uzupełnieniem codziennej diety w marcu.
Rzodkiewki
To warzywa sezonowe, które pojawiają się już od wczesnej wiosny. Ich chrupiąca tekstura i lekko pikantny smak sprawiają, że są doskonałym wyborem na przekąskę. Sprawdzą się do kanapek, sałatek lub wiosennych dań głównych. Są niskokaloryczne, a także bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, poprawiając odporność na infekcje i sezonowe dolegliwości. Dodatkowo rzodkiewki zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowej wagi. To także źródło witaminy K, niezbędnej dla prawidłowej krzepliwości krwi oraz zdrowia kości.
Buraki ćwikłowe
Buraki to warzywa korzeniowe o intensywnym kolorze i charakterystycznym smaku, których składniki odżywcze zdecydowanie warto wykorzystać, wchodząc w miesiąc przejściowy. Są one bogate w żelazo, magnez, witaminę C i błonnik. Łącząc te elementy, buraki ćwikłowe wspomagają utrzymanie zdrowego krążenia krwi, poprawiają pracę układu immunologicznego, a także wspierają trawienie. Dodatkowo obecność betainy — naturalnego barwnika, przypisuje im właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, co przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Burak ćwikłowy stanowi więc doskonałe uzupełnienie diety, przynosząc korzyści zdrowotne oraz dodając koloru i smaku różnorodnym potrawom. Dla tych, którzy szukają smacznego sposobu na wykorzystanie buraka w swojej kuchni, świetnym wyborem będzie tarta z botwinką: https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-botwinka. Kruche ciasto w połączeniu z gruszką, botwinką i orzechami to doskonałe urozmaicenie marcowej diety.
Marchewka
Znana ze swojego intensywnego pomarańczowego koloru, to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw tego miesiąca. Bogata w beta-karoten, witaminę A i błonnik, sprawia, że jest idealnym wyborem dla tych, którzy dbają o zdrowie swoich oczu i skóry. Regularne spożywanie marchewek może również korzystnie wpływać na zdrowie serca, poprawiać stan skóry i zapewniać organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Można ją spożywać na surowo, duszoną, czy nawet pieczoną w piekarniku — każda forma zachowa jej soczystość i słodki smak. Marchewki świetnie sprawdzają się jako dodatek do surówek, a także jako składnik zup i dań duszonych.
Jarmuż
Jest dostępny w sklepach przez cały rok, więc możemy korzystać z jego właściwości jeszcze z jesiennych zbiorów. Jednak jego liście doskonale znoszą niskie temperatury, więc zbiory mogą trwać nawet do marca. Jarmuż jest niezwykle bogaty w cenne składniki odżywcze i ma liczne właściwości zdrowotne. To świetne źródło witamin A, C, K, żelaza i wapnia. Zawiera również przeciwutleniacze i błonnik, wspierając zdrowie wzroku, układu immunologicznego, kości, krwi oraz mając potencjalne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. To doskonały sposób na wzbogacenie swojej diety. Można go dodać do sałatek, smoothie czy duszonych potraw.
Nie tylko warzywa
Nowy sezon to również moment, w którym wraz z warzywami pojawiają się owoce sezonowe. Marzec to doskonały czas, aby wzbogacić swoją dietę o świeże produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie, a dodatkowo dostarczają nam cennych witamin. Wśród owoców, które warto włączyć do jadłospisu w marcu są: gruszki, jabłka, dzika róża, kiwi, grejpfruty.
Pamiętajcie, że nie tylko sezonowe warzywa i owoce mogą królować na Waszym stole. Warto uwzględnić również świeże zioła, orzechy lub pestki dyni, które dodadzą nie tylko smaku, ale również dodatkowej wartości odżywczej potrawom.
Zobacz także
Macie wrażenie, że Wasze śniadania są nudne? Jajecznica, kanapki lub zupa mleczna z płatkami z marketu z dużą ilością cukru... Warto urozmaicić rodzinną dietę i spróbować czegoś nowego, co jednocześnie będzie zdrowszą alternatywą dla znanych przepisów.