Galaretka marchewkowa - deser nie tylko dla cukrzyków

środa 30 stycznia 2019
  • Chłodna galeretka marchewkowa jest idealnym deserem w upalne dni (fot. Sylwia Kościelny)
    Chłodna galeretka marchewkowa jest idealnym deserem w upalne dni (fot. Sylwia Kościelny)
Lato to idealny czas na ochładzające desery. Najlepsze są te łatwe, które można wykonać razem z dzieckiem. Galaretka marchewkowa to nasza dzisiejsza propozycja. Dodatkowo obliczyliśmy wymienniki WW-węglowodanowe i WBT-białkowo-tłuszczowe. Dzięki temu galaretką będą mogły zajadać się również dzieci chore na cukrzycę.

Składniki (dwie porcje):

500 ml świeżo wyciskanego soku z marchewki (dwie szklanki) (4,5WW)

100 ml jogurtu greckiego (0,5WW; 1WBT)

1 łyżeczka syropu z agawy  8g (0,5WW)

2 łyżki żelatyny

Szczypta cynamonu

(Bolus złożony: 5,5WW; 1WBT, E= 349,5kcal)

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłej wody. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok marchewkowy z odrobiną cynamonu i syrop z agawy. Całość wlewamy do pucharków lub foremki i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Ubiajmy jogurt gęsty i dodajemy do stężałej galaretki.

Gotowe! Smacznego!

*Sylwia Kościelny jest dietetykiem, specjalistą ds. żywienia człowieka i właścicielką bloga: sylwiakoscielny.blogspot.com. Anna Brończyk-Puzoń to również dietetyk i wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Obie specjalistki zaangażowane są w kampanię "Zdrowie jest smaczne" promującą zdrowe żywienie wśród dzieci w śląskich szkołach i przedszkolach.

Kategoria: Przepisy kulinarne