Zdrowe lody bananowe również dla cukrzyków
Składniki (ok. 10-12 kulek lodowych - 40 g każda):
Jogurt naturalny duży 2 proc. tłuszczu 350g (2WW; 1,5WBT)
Banan (nie powinien być przejrzały) średnia wielkość 120g bez skórki (3WW)
Całość (pojemniczek): 5WW; 1,5WBT, E=306,5kcal, (Bolus złożony)
Wykonanie:
Banan miksujemy z jogurtem naturalnym. Następnie wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożone lody pozostawiamy na pół godziny i blenderujemy. Gotowe!
Smacznego!
*Sylwia Kościelny jest dietetykiem, specjalistą ds. żywienia człowieka i właścicielką bloga: sylwiakoscielny.blogspot.com. Anna Brończyk-Puzoń to również dietetyk i wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Obie specjalistki zaangażowane są w kampanię "Zdrowie jest smaczne" promującą zdrowe żywienie wśród dzieci w śląskich szkołach i przedszkolach.