Słodkie bajaderki - palce lizać
Składniki
80-90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, herbatników
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
1 słoik gęstego dżemu około 350-400 g
pół kostki masła (125 g)
olejek lub ekstrakt rumowy lub migdałowy - do smaku
4 łyżki kremu orzechowego
3-4 łyżki gorzkiego kakao
Do obtoczenia:
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Ciastka, ciastka i herbatniki drobno kruszymy (część można zostawić w większych kawałkach). Wszystko wsypujemy do naczynia. Zagotowujemy razem mleko, cukier, masło i kakao. Po lekkim przestudzeniu mieszamy z pokruszonymi ciastami i ciastkami, dżemem, kremem orzechowym i olejkiem. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawiamy do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania