Ciasto „Leśny mech” ze szpinakiem
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
paczka mrożonego, rozdrobionego szpinaku (400 g)
owoce granatu do ozdoby
Krem:
300 ml 30-proc. śmietany (można zastąpić gęstym jogurtem)
łyżeczka cukru pudru
galaretka (np. agrestowa)
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy, dosypujemy cukier zwykły i wanilinowy. Aby wzmocnić słodki smak wystarczy dodać szczyptę soli (dosłownie na koniuszku łyżeczki). Ograniczamy w ten sposób o 1/3 cukier w tym wypieku. Powoli dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie z wody, blendujemy i dodajemy do masy - już nie miksujemy, a mieszamy delikatnie łyżką. Całość wlewamy na blachę o wymiarach 24x30cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez godzinę w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 165 stopni lub 180 – góra-dół. Starajmy się nie otwierać piekarnika przed upływem 45 minut. Potem można sprawdzać patyczkiem czy jest gotowe (kiedy patyczek będzie suchy – można wyjąć ciasto).
Po wystudzeniu odkrawamy około 1/3 ciasta i rozkruszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i lekko tężejącą galaretkę. Na spód ciasta wykładamy przygotowany krem, równomiernie go rozsmarowując. Całość posypujemy rozkruszoną częścią ciasta (delikatnie dociskamy, żeby okruchy przykleiły się do kremu) oraz pestkami granatu. Wkładamy do lodówki i po schłodzeniu kroimy i wcinamy.
Smacznego!