Orzechowe szaleństwo prosto z zamrażarki

piątek 11 maja 2018
  • Domowe lody są nie tylko smaczne, ale też zdrowsze niż sklepowe odpowiedniki  (fot. Pracownia SMAKU)
    Domowe lody są nie tylko smaczne, ale też zdrowsze niż sklepowe odpowiedniki (fot. Pracownia SMAKU)
Pogoda ostatnio nas rozpieszcza, temperatury szybują w górę coraz częściej przywołując na myśl lato. A jak lato, to oczywiście lody. Ale nie takie ze sklepowej zamrażarki tylko zdrowe i pełne pysznych składników lody domowej produkcji.

„Orzechowe szaleństwo” to lody tak zdrowe i energetyczne, że z powodzeniem mogą być nawet wakacyjnym śniadaniem. Do ich wykonania możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów. Porcję zdrowego białka zapewni Ci serek, a orzechy i awokado będą źródłem zdrowych tłuszczów. Daktyle z kolei zapewnią słodki smak bez potrzeby dodawania białego cukru.

Składniki

1 szklanka namoczonych na noc nerkowców lub innych orzechów
1 dojrzałe awokado

1 opakowanie serka typu bieluch (ok. 200 g) 
3–4 daktyle

Sposób przyrządzenia

 Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i miksować, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlewamy do foremek na lody, wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażarki na min. 4 godz. Smacznego!

 

*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książki „LODOVO".

Kategoria: Przepisy kulinarne