Orzechowe szaleństwo prosto z zamrażarki
„Orzechowe szaleństwo” to lody tak zdrowe i energetyczne, że z powodzeniem mogą być nawet wakacyjnym śniadaniem. Do ich wykonania możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów. Porcję zdrowego białka zapewni Ci serek, a orzechy i awokado będą źródłem zdrowych tłuszczów. Daktyle z kolei zapewnią słodki smak bez potrzeby dodawania białego cukru.
Składniki
1 szklanka namoczonych na noc nerkowców lub innych orzechów
1 dojrzałe awokado
1 opakowanie serka typu bieluch (ok. 200 g)
3–4 daktyle
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i miksować, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlewamy do foremek na lody, wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażarki na min. 4 godz. Smacznego!
*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książki „LODOVO".