Domowa nutella bananowa

niedziela 30 czerwca 2019
  • Domowa nutella jest zdrową alternatywą dla popularnego sklepowego kremu (fot. Kornelia Stec / profifoto.pl)
    Domowa nutella jest zdrową alternatywą dla popularnego sklepowego kremu (fot. Kornelia Stec / profifoto.pl)
Słynny krem czekoladowy kochają wszyscy, a dzieci potrafią wyjadać go łyżkami ze słoika. Ale czytaliście kiedyś jego skład? To głównie cukier i olej palmowy – czy na pewno chcecie podawać je swojej rodzinie? Domowa nutella ma tylko naturalne składniki, a smakuje tak, że nikt się nie zorientuje, że to zdrowa wersja tego popularnego kremu.

Składniki

1 dojrzały banan
1/2 szklanki suszonych daktyli
1 szklanka migdałów
100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70 proc. kakao

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie przecedzamy i miksujemy je na gładko. Następnie miksujemy migdały do uzyskania konsystencję masła orzechowego. Wrzucamy do miski połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dorzucamy do blendera banana, czekoladę, masę migdałową i daktylową. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników i uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Krem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek „LODOVO" oraz „Zdrowe Łakocie". Z tej drugiej pochodzi powyższy przepis.

Kategoria: Przepisy kulinarne