Domowa nutella bananowa
Składniki
1 dojrzały banan
1/2 szklanki suszonych daktyli
1 szklanka migdałów
100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70 proc. kakao
Sposób przygotowania
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie przecedzamy i miksujemy je na gładko. Następnie miksujemy migdały do uzyskania konsystencję masła orzechowego. Wrzucamy do miski połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dorzucamy do blendera banana, czekoladę, masę migdałową i daktylową. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników i uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Krem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.
*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek „LODOVO" oraz „Zdrowe Łakocie". Z tej drugiej pochodzi powyższy przepis.