Domowy hummus
Hummus to idealna propozycja na kanapkę czy dip do świeżych warzyw. Zanim przystąpimy do zrobienia odżywczej pasty, należy opłukać i namoczyć nasiona ciecierzycy. Ja zostawiam je na całą noc (do wody można dodać sody oczyszczonej – 1/2 łyżeczki). Pamiętajcie, że nasiona podwoją swoją objętość, dlatego należy nalać 2 razy więcej wody.
Składniki
250 g ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
sól, pieprz
Przygotowanie
Kiedy cieciorka jest już namoczona, odcedzamy ją i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy ponownie do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1-2 godzin (tu również można dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej). Kiedy nasiona będą już miękkie, odcedzamy i przekładamy do robota kuchennego lub wysokiego naczynia (blender). Ziarna można miksować zarówno na ciepło jak i na zimno. Do cieciorki dokładamy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy. Jeżeli pasta jest za gęsta dolewamy więcej wody.
Smacznego!