Ekspresowa szarlotka

wtorek 24 marca 2020
  • Z takim przepisem z pewnością poradzą sobie mali kucharze (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
    Z takim przepisem z pewnością poradzą sobie mali kucharze (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
To ciasto jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Poradzą sobie z nim również najmłodsi kucharze. Wykorzystujemy tylko sypkie składniki i jabłka. Efekt smaczna i soczysta szarlotka - palce lizać.

Przygotowanie szarlotki sypanej jest naprawdę dziecinnie proste. Mali kucharze bez problemu poradzą sobie z takim zadaniem.

Składniki:

-1,5 kg jabłek (u nas 6 -7)

-1 szklanka mąki pszennej (tortowa)

-1 szklanka kaszy manny

-pół szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek)

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-łyżka cynamonu

-150 gram zimnego masła

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i ścieramy na grubych oczkach, na koniec dodajemy cynamon. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dzielimy na trzy równe części. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto układamy warstwami: pierwsza to sypkie składniki, druga połowa starych jabłek i tak na przemian. Na samą górę dajemy masło starte na grubych oczkach. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180ºC) na 1 godzinę.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne