Ekspresowa szarlotka
Przygotowanie szarlotki sypanej jest naprawdę dziecinnie proste. Mali kucharze bez problemu poradzą sobie z takim zadaniem.
Składniki:
-1,5 kg jabłek (u nas 6 -7)
-1 szklanka mąki pszennej (tortowa)
-1 szklanka kaszy manny
-pół szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek)
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka cynamonu
-150 gram zimnego masła
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i ścieramy na grubych oczkach, na koniec dodajemy cynamon. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dzielimy na trzy równe części. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto układamy warstwami: pierwsza to sypkie składniki, druga połowa starych jabłek i tak na przemian. Na samą górę dajemy masło starte na grubych oczkach. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180ºC) na 1 godzinę.
Smacznego!