Zdrowe gofry palce lizać
Wariacji na temat gofrów jest naprawdę sporo i jest w czym wybierać. Dodatkowym plusem jest możliwość przemycenia zdrowych składników małym niejadkom. Robi się je naprawdę szybko. Można je podawać z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym lub zastąpić nimi chleb.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki startego sera (żółty lub np. mozzarella)
cebulka
2 ząbki czosnku
świeży szpinak (3-4 garści)
przyprawy (pieprz, sól)
oliwa do podsmażenia
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (jeżeli używacie tej w woreczku wystarczy 1 opakowanie). Cebulkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, mąkę, ser, cebulę, posiekany szpinak, doprawiamy pieprzem, solą jeśli to konieczne. Można dodać również swoje ulubione zioła. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy. Smacznego!
Zobacz także
Macie wrażenie, że Wasze śniadania są nudne? Jajecznica, kanapki lub zupa mleczna z płatkami z marketu z dużą ilością cukru... Warto urozmaicić rodzinną dietę i spróbować czegoś nowego, co jednocześnie będzie zdrowszą alternatywą dla znanych przepisów.