Zdrowe gofry palce lizać

czwartek 19 listopada 2020
  • fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
    fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl
Gofry często kojarzą nam się z nadmorskim klimatem, bitą śmietaną i słodyczami. My spróbowaliśmy wersji wytrawnej z kaszą gryczaną i szpinakiem. O dziwo małym brzuszkom zasmakowało. To świetna opcja na zdrową kolację, śniadanie lub przekąskę w szkole.

Wariacji na temat gofrów jest naprawdę sporo i jest w czym wybierać. Dodatkowym plusem jest możliwość przemycenia zdrowych składników małym niejadkom. Robi się je naprawdę szybko. Można je podawać z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym lub zastąpić nimi chleb.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

3 jajka

3 łyżki mąki

3 łyżki startego sera (żółty lub np. mozzarella)

cebulka

2 ząbki czosnku

świeży szpinak (3-4 garści)

przyprawy (pieprz, sól)

oliwa do podsmażenia

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (jeżeli używacie tej w woreczku wystarczy 1 opakowanie). Cebulkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, mąkę, ser, cebulę, posiekany szpinak, doprawiamy pieprzem, solą jeśli to konieczne. Można dodać również swoje ulubione zioła. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy. Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne

Zobacz także

Macie wrażenie, że Wasze śniadania są nudne? Jajecznica, kanapki lub zupa mleczna z płatkami z marketu z dużą ilością cukru... Warto urozmaicić rodzinną dietę i spróbować czegoś nowego, co jednocześnie będzie zdrowszą alternatywą dla znanych przepisów. 

Pomysły na pożywne i smaczne śniadania