Nie osładzajmy życia dziecku – kilka prawd o cukrze
CUKIER - CO TO TAKIEGO? CZY JEST POTRZEBNY?
Cukier, jako związek chemiczny, to nic innego jak węglowodan. Węglowodany, obok białek i tłuszczów, to niezbędne składniki odżywcze w codziennej diecie dziecka. Jednak nie mówimy tutaj o cukrze spożywczym, w postaci krystalizowanej sacharozy, ale o cukrach występujących np. w owocach, warzywach, produktach mlecznych (węglowodany proste) czy warzywach bogatych w skrobię, strączkowych i tzw. pełnych ziarnach (węglowodany złożone).W pierwszym roku życia dziecka powinny one stanowić 40-55 proc. energii, w kolejnych latach ich podaż się zwiększa. Przygotowując dzieciom posiłki bogate w ww. składniki nie ma potrzeby dosładzania ich cukrami spożywczymi czy syropami owocowymi na bazie cukru. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, w diecie dziecka należy unikać nadmiaru cukru, ze względu na ryzyko występowania próchnicy, nadwagi i kształtowanie się niewłaściwych nawyków żywieniowych. Dodatkowo nadmiar cukrów może przyczynić się do powstania chorób trzustki, cukrzycy, a nawet raka.
Strony |
Zobacz także
Lato i wakacje to dla najmłodszych czas wolności i zabawy. Niestety, to również czas, kiedy dzieci bardziej niż w innych porach roku narażone są na choroby i wypadki. Dlatego lekarze Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II w Katowicach opracowali listę siedmiu najczęstszych wakacyjnych zagrożeń dla zdrowia dzieci.
Autorami listy są lekarze pracujący na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym GCZD, jednego z największych szpitali dziecięcych w Polsce. W przygotowanym zestawieniu zwracają uwagę, kiedy wizyta w szpitalu z chorym dzieckiem jest konieczna. - Czasem wystarczy wizyta u lekarza rodzinnego. Są jednak sytuacje, kiedy wizyta w szpitalu jest niezbędna - mówi Barbara Kunsdorf-Bochnia, kierownik SOR w GCZD.
Lista prezentuje się następująco: